sobota, 27 sierpnia 2011

Kawa miodowo-waniliowa


 Dla smakoszy małej czarnej .Kawa o lekko miodowo- waniliowym smaku ;

Czas :10 minut

Składniki :
3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy
1 łyżeczka miodu
kawałek laski wanilii ( tak ok 1 cm )
1 filiżanka wody


Kawę  wsypać do filiżanki  i wstawić ją do wygrzanego piekarnika na 3 minuty ( zgaszonego ) , aby nabrała aromatu . Zagotować wodę z miodem i wybranym po rozcięciu laski wanilii jej środkiem . Zalać wrzątkiem kawę . Filiżankę przykryć . Zostawić na 3 minuty by się dobrze zaparzyła .

Można podawać z mlekiem lub śmietanką- ja wolę bez ale za to w towarzystwie  nalewki miodowej .

2 komentarze:

Bernadeta pisze...

ilosć pomysłow na twoje kawy wciaz mnie zaskakuje. jestes niedoscigniona.

Unknown pisze...

Bernadetko- to zapraszam na następne bo to przecież początek przenoszenia przepisów na bloog - jeszcze trochę tych moich kaw i herbat zostało.