niedziela, 28 sierpnia 2011

Klopsiki w ,,tajskiej paelli ,,:


Tajskie przyprawy mam zawsze , kotleciki drobiowe robi sie szybko, paellę lubię . Kuchnia fusion w pełnym rozkwicie .
Czas 30 minut
Składniki :
25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
1 jajko
1  duży ząbek czosnku
olej z pestek winogron do smażenia
sól
pieprz mielony
cukier
curry
1 szklanka sosu pomidorowego ( ja użyłam sos od duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
1 szklanka mleczka  kokosowego
1 /2 szklanki wody
1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
10 dag ryżu parabolicznego
Sos chili z ananasem Tao-Tao
2 liscie limonki Kafir ( suszone )
mąka
3 łyżki bułki tartej

Przygotować masę mięsną z mielonego , jajka , bułki tartej , zmiażdżonego czosnku , szczypty soli , pieprzu i curry.

Podzielić mięso na małe porcje i formować  malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego .Obtoczyć w mące .

Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju .

Zdjąć z patelni .
W woku rozgrzać  olej ( kilka łyżek ) i smażyć jarzyny rozpoczynając od marchewki . Następnie dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną . Włożyć liście kafiru. Wlać wodę .Chwilę dusić . Potem dołożyć kotleciki . Wlać sos pomidorowy i mleczko kokosowe . Wsypać ryż . 

Zamieszać  . Dodać 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusić  przykryte na bardzo małym gazie bez mieszania .Próbujemy czy trzeba doprawić  gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn. Doprawić i lekko przemieszać potrawę . Przykryć i wyłączyć gaz . Niech potrawa postoi jeszcze chwilę tak by ryż wciągnął cały płyn.

Potrawa będzie o konsystencji risotto czy paelli .
Najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa - zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .
Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.

Ja robiłam w Patelni Dry Cooker - ale w woku robi się identycznie .

4 komentarze:

tu-tusia pisze...

Bardzo apetycznie:)

shinju pisze...

Bardzo mi się podoba takie podanie klopsików. Muszę spróbować je tak przyrządzić :)

Unknown pisze...

Podpowiadam , że równie dobrze mogą to być klopsiki po meksykańsku ( w ostatnim momencie zasypać sos błyskawiczną kaszą kukurydzianą i użyć przypraw i dodatków meksykańskich - albo po arabsku ( z kuskusem ) , albo po np. litewsku z suszonymi grzybami w sosie i kaszą gryczaną .
O kurcze- sama sobie narobiłam smaku :)

Dominika & Wika pisze...

Wygląda świetnie: )