Sezon na śliwki rozpoczęty .
Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je
jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .Przedtem
gotowałam w wodzie , teraz robie w parowacze.
Czas :1 godzina
Składniki :
25 dag białego sera
10 płaskich łyżek mąki pszennej + mąka do podsypania
1 jajko
szczypta soli
7 śliwek węgierek + 7 śliwek
do posypania knedli
1 filiżanka grzanek z bułki (
bułka krojona w plasterki , a potem w drobną kostkę i podsmażona na drobno na 4
łyżkach oleju i odsączona )
kwaśna śmietana
cukier
Ser wymieszać ser z jajkiem , mąką , szczyptą soli, łyżką cukru . Wyrobić ciasto jak na kopytka .Rozłożyć
ciasto na posypanym mąką blacie i posypać grzankami. Złożyć ciasto i wgnieść
grzanki w ciasto. Podzielić ciasto na 14 kawałków .Umyte śliwki przekroić na połówki i wypestkować .Połowę to
jest 7 szt pokroić w kawałeczki i zostawić do posypania knedli. Pozostałe 14
połówek kłaść na kawałki ciasta i zwijać w kulkę – lepiąc normalny knedel. . Na każdy kawałek ciasta kłaść połówkę
śliwki . Formować kulkę . Ułożyć na wysypanej mąką tacce .
Do parowaru nalać wody ( do
poziomu maximum ) .Wstawić dolny
pojemnik , a na nim drugi ( największy ) . Na ułożyć knedle .Przykryć pojemnik
pokrywką . Włączyć do prądu .Ustawić czas na 25 minut ( jeśli parowar ma opcję
rodzajów żywności to proponuje nastawić na ziemniaki ). Wyłączyć parowar. Wyjąć
knedle .Ułożyć na półmisku . Posypać pokrojonymi śliwkami.
Podawać ze śmietana kwaśną i
cukrem lub polane masłem z tarta bułką
wg upodobania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz