O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

czwartek, 11 sierpnia 2011

Knedle ze śliwkami z parowaru



Sezon na śliwki rozpoczęty . Jak jeść knedle to właśnie teraz . Co prawda jak to zwykle bywa wszyscy wolą je jeść niż robić – ale co tam , ktoś musi zrobić . Danie pyszne .Przedtem gotowałam w wodzie , teraz robie w parowacze.


Czas :1 godzina

Składniki :
                 25 dag białego sera
                  10 płaskich   łyżek  mąki pszennej + mąka  do podsypania
                  1 jajko
                  szczypta soli
                 7 śliwek węgierek + 7 śliwek do posypania knedli
1 filiżanka grzanek z bułki ( bułka krojona w plasterki , a potem w drobną kostkę i podsmażona na drobno na 4 łyżkach oleju i odsączona )
                  kwaśna śmietana
                  cukier
                
Ser  wymieszać ser z jajkiem , mąką  , szczyptą soli, łyżką cukru  . Wyrobić ciasto jak na kopytka .Rozłożyć ciasto na posypanym mąką blacie i posypać grzankami. Złożyć ciasto i wgnieść grzanki w ciasto. Podzielić ciasto na 14 kawałków .Umyte śliwki  przekroić na połówki i wypestkować .Połowę to jest 7 szt pokroić w kawałeczki i zostawić do posypania knedli. Pozostałe 14 połówek kłaść na kawałki ciasta i zwijać w kulkę – lepiąc normalny knedel.    . Na każdy kawałek ciasta kłaść połówkę śliwki . Formować kulkę . Ułożyć na wysypanej mąką tacce .
Do parowaru nalać wody ( do poziomu  maximum ) .Wstawić dolny pojemnik , a na nim drugi ( największy ) . Na ułożyć knedle .Przykryć pojemnik pokrywką . Włączyć do prądu .Ustawić czas na 25 minut ( jeśli parowar ma opcję rodzajów żywności to proponuje nastawić na ziemniaki ). Wyłączyć parowar. Wyjąć knedle .Ułożyć na półmisku . Posypać pokrojonymi śliwkami.
Podawać ze śmietana kwaśną i cukrem lub polane masłem z tarta bułką  wg upodobania.

Brak komentarzy: