Z reguły smażę boczniaki – tym
razem udusiłam je z cebulką , a potem poddusiłam w nich kotlety schabowe.
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kotlety schabowe
1 jajko
bułka tarta
6 dużych kapeluszy boczniaka
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki sosu sojowego
grzybowego
1 szklanka słodkiej śmietanki
18 %
sól
pieprz mielony
3 łyżki oleju słonecznikowego
Kotlety schabowe rozbić
tłuczkiem do mięsa. Posolić , popieprzyć , panierować w jajku i bułce tartej.
Boczniaki oczyścić , przekroić na ćwiartki .Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać
na dużej patelni łyżkę masła z łyżką oleju i smażyć przez 5 minut kawałki
boczniaka do zarumienienia z obu stron .Wlać śmietankę i sos sojowy, doprawić
pieprzem mielonym . Dusić na bardzo małym gazie. W tym czasie zarumienić na
złoto na łyżce oleju cebulę . Dołożyć do boczniaka. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce
masła usmażyć na rumiano kotlety , a potem włożyć je na patelnię z boczniakiem
. Dusić ok. 5 minut przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .
W czasie duszenia śmietanka
powinna trochę odparować tak by powstał gęsty sos .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz