niedziela, 14 sierpnia 2011

Kotlety schabowe duszone z boczniakami


Z reguły smażę boczniaki – tym razem udusiłam je z cebulką , a potem poddusiłam w nich kotlety schabowe.





Czas : 30 minut



Składniki :



2 kotlety schabowe

1 jajko

bułka tarta

6 dużych kapeluszy boczniaka

2 cebule

2 łyżki masła

2 łyżki sosu sojowego grzybowego

1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %

sól

pieprz mielony

3 łyżki oleju słonecznikowego  



Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić , popieprzyć , panierować w jajku i bułce tartej. Boczniaki oczyścić , przekroić na ćwiartki .Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać na dużej patelni łyżkę masła z łyżką oleju i smażyć przez 5 minut kawałki boczniaka do zarumienienia z obu stron .Wlać śmietankę i sos sojowy, doprawić pieprzem mielonym . Dusić na bardzo małym gazie. W tym czasie zarumienić na złoto na łyżce oleju cebulę . Dołożyć do boczniaka. Na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła usmażyć na rumiano kotlety , a potem włożyć je na patelnię z boczniakiem . Dusić ok. 5 minut przewracając w tym czasie kotlety na drugą stronę .

W czasie duszenia śmietanka powinna trochę odparować tak by powstał gęsty sos .

Brak komentarzy: