poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Naleśniki z musem z jabłek polane syropem klonowym


Można podać jako lekkie II danie lub na podwieczorek czy deser .



 Czas : 30 minut

Składniki :
1 jajko
5 jabłek
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
8 łyżek mąki
szczypta soli
cukier karmelowy do smaku
1 łyżka oliwy + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
syrop klonowy ( nie koniecznie )

Zrobić ciasto naleśnikowe z jajka, wody, mleka, mąki, 1 łyżki oliwy, proszku do pieczenia i szczypty soli. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki .Rozgrzać Wychodzi 4-6 szt zależy jak grube zrobimy .Jabłka obrać pokroić w kosteczkę , posypać cukrem trzcinowym i rozgotowywać mieszając .Nie ma być gładki . Najlepiej jak pozostaną w tym musie całe kawałeczki jabłek  Nakładać na każdy naleśnik po 2 łyżki musu. Zwinąć w rulonik . Podać osobno resztę musu tak by można było sobie ją nakładać na naleśniki . Ja mało słodzę ten mus bo dodatkowo daję do polania syrop klonowy .

5 komentarzy:

smaczny dom pisze...

i po co szukac jakis arcyskomplikowanych dan..jesli tutaj takie pysznosci...?:)

Anonimowy pisze...

Spację stawia się po znaku interpunkcyjnym, nie przed nim (tak na przyszłość)...

wariatka327 pisze...

Moje dzieci uwielbiają naleśniki, muszę im takie przygotować :) a tak swoją drogą, fajnie mieć taką babcię !

Unknown pisze...

A propos spacji- pewnie ( na pewno masz rację ) ale nie mam zamiaru sprawdzać każdego wersu czy nie kliknęłam 2 razy .Popełnię błąd - trudno - moja ,, skucha ,,

ewe.kott pisze...

uwielbiam naleśniki na leniwe weekendowe śniadania! a takie z owocami, to kocham wręcz :D