sobota, 13 sierpnia 2011

Ogórkowa z muszelkami


Trochę inna ogórkowa - syta - taka na zimne dni
Czas :1 godzina
Składniki :
15 dag wędzonego boczku bez skóry i żeberek
1 szklanka utartych kiszonych ogórków ( ja mam zawekowany przecier ogórkowy ale można po prostu utrzeć kiszone ogórki )
1  kiszony ogórek
1 duża marchew
1/2 pietruszki
kawałek selera
kawałek białej części pora
2 średnie ziemniaki
5 dag suchego makaronu muszelki (  lub kolanka )
1 listek laurowy
2 ziela angielskie
4 łyżki kopru pokrojonego
kilka gałązek koperku
1/2 szklanki śmietanki słodkiej
listek maggi ogrodowego
3 szklanki wody
przyprawa do zup ( Vegeta , Jarzynka itp.- ja daję 1 kostkę bulionu drobiowego Knorra )
Obrać ziemniaki i warzywa . Pokroić ziemniaki w kostkę , marchew w talarki , por w pół plasterki , a pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej . W garnku ułożyć boczek , warzywa i ziemniaki. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie , liść maggi. Zalać wodą i gotować 30 minut . Dołożyć utarte ogórki .Wlać śmietankę .Wyjąć boczek , pokroić w plasterki . a potem w słupki i dodać do zupy . Doprawić do smaku maggi i przyprawą do zup . Wsypać koper .
Osobno ugotować makaron w osolonej wodzie .Odcedzić .
 Podawać dekorując na talerzach pokrojonym w plasterki ogórkiem i gałązkami koperku i wkładając porcję makaronu .



Brak komentarzy: