piątek, 12 sierpnia 2011

Sałatka na sierpniowy wieczór


Piękne żywe kolory - prostota wykonania - tylko robić




Czas :10 minut
Składniki:
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę twardej Fety z zalewy ( użyłam Patros z pomidorami i bazylią )
1 duży pomidor
2 łyżki pokrojonego szczypioru
3 łyżki łuskanych pestek dyni
4 łyżki oleju orzechowego ( może być oliwa lub olej z pestek winogron )
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku ( dałam różową himalajską z mikroelementami ale może być zwykła )
pieprz grubo mielony do smaku
cukier do smaku
Na patelni uprażyć pestki dyni ( najpierw na sucho- potem dodać 1/2 łyżeczki oleju ) . Odsączyć kukurydzę  i Fetę . Pomidor umyć , pokroić w plastry . Szczypior usiekać .Zrobić sos do sałatki z oleju , soku cytrynowego  . Doprawić go solą , cukrem i pieprzem. Na talerzu ( półmisku ułożyć plastry pomidora .Posypać kukurydza , Fetą , pestkami dyni i szczypiorem. Polać sosem. Posypać grubo mielonym pieprzem.
Podawać z podpieczoną bagietką , którą maczamy w sosie od sałatki .



1 komentarz:

aga pisze...

smacznie i kolorowo:)