Klasyczne danie jednogarnkowe
.Tak jak to zwykle bywa z takimi daniami w każdej rodzinie gotuje się jakąś
wariację dania. Ja robię to tak .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
35 dag wołowiny rosołowej (
czasem robię też na wieprzowinie lub kurczaku )
2 średnie buraki ( najlepiej
podłużne )
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
½ pora
1 cebula
½ długiego ogórka
kawałek włoskiej kapusty ( po
pokrojeniu objętość 1 szklanki )
3 ziemniaki – średniej
wielkości
1 mała puszka fasoli
białej w sosie własnym
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
Vegeta ( Jarzynka , bulion
Knorra lub inna przyprawa do zup )
½ szklanki słodkiej śmietanki
przecier pomidorowy
sok z cytryny
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonej natki
pietruszki
Buraki i warzywa obrać , umyć i
pokroić w paseczki, ziemniaki w kostkę , ogórek i por w pół plasterki, cebulę w piórka .Włożyć do
garnka razem z mięsem .Dodać ziele angielskie, liście laurowe . Zalać wodą
.Doprowadzić do zagotowania .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 1 godzinę
.Wyjąć mięso , usunąć kości , podzielić na kawałki i dodać do zupy . Fasolę
odsączyć z zalewy i dodać do zupy . Zagotować. Doprawić zupę przyprawą do zup,
pieprzem mielonym , przecierem pomidorowym , sokiem z cytryny . Wlać śmietankę
.Podawać posypany natką pietruszki .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz