piątek, 23 września 2011

Cytrynowe steki z łososia puree groszkowym


Robię podobnego łososia nawet z groszkiem doprawianym na cytrynowo - prawie takiego samego ( ale jak to mówią prawie robi różnicę ).
Czas : 30 minut + macerowanie łososia
Składniki :
1 duży stek z łososia
1/2 cytryny
3 łyżki masła
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczki Lemon Curd ( lub zamiennie 1/4 łyżeczki otartej skórki cytrynowej , szczypta cukru pudru , odrobina soku z cytryny )
sól
pieprz czarny grubo mielony
mąka do oprószenia ryby
cytrynowe puree z 1 puszki groszku ( przepis ,,Puree cytrynowe z groszku " )


Stek z łososia  umyć  ułożyć w pojemniczku. Zalać kilkoma łyżkami oleju ( 3 ) i sokiem z cytryny roztartym z Lemon Curd  . Posypać grubo zmielonym czarnym pieprzem - nie solić . 

Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Oprószyć mąką .



Rozgrzać na patelni olej do głębokiego smażenia - dodać masło  i usmażyć rybę na rumiano .

Podgrzać puree groszkowe .
Łososia posolić po usmażeniu , skropić lekko cytryną - podawać z ziemniakami z wody i puree groszkowym .

Brak komentarzy: