środa, 14 września 2011

Herbata z lawendą i jabłkiem


Są w sprzedaży gotowe mieszanki czarnej herbaty z suszem lawendowym .Jeśli nie mogę ich dostać mieszam 10 dag  czarnej herbaty liściastej ( Lepton lub Dilmah ) z 2 łyżkami suszonych kwiatów lawendy ( susz lawendowy można kupić w sklepach zielarskich tylko trzeba zaznaczyć ,że to ma być do celów spożywczych , bo istnieją mieszanki zapachowe nasączane sztucznym zapachem ).

Czas : 10 minut .

Składniki :
1 łyżeczka mieszanki herbaty czarnej z lawendą
¼ jabłka
½ łyżeczki miodu
1 filiżanka wody + wrzątek do wyparzenia czajniczka

Czajniczek do parzenia herbaty wyparzyć wrzątkiem .Wsypać herbatę , skropić łyżką wrzątku i postawić na podgrzewaczu .Zostawić na 2 minuty. Dolać ½  filiżanki wrzątku i pozostawić czajniczek jeszcze 5 minut na podgrzewaczu.
W tym czasie z ćwiartki jabłka wyciąć gniazdo nasienne i przekroić bez obierania na 3-4 plasterki. W malutkim garnuszku ( tygielku ) zalać pokrojone jabłko ½ filiżanki wody .Dodać miód i gotować 3 minuty. Filiżankę sparzyć wrzątkiem , włożyć plasterki jabłka , wlać wodę z gotowania jabłka i przecedzoną herbatę.

1 komentarz:

asieja pisze...

mam w szufladzie suszoną lawendę.. marzę o takiej aromatycznej herbacie.