Takie gotowanie dwa w jednym .Zrobiło mi się za dużo kaszy manny na mleku na śniadanie za dużo .Postanowiłam ją użyć do deseru.
Czas :30 minut
Składniki :
1 szklanka mleka
1 łyżeczka masła
szczypta soli
2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru
5 łyżeczek kaszy manny
1/2 litra wody
4 nektarynki
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( lub 1 kisiel brzoskwiniowy )
Ugotować na gęsto kaszę mannę - na mleku z masłem , szczyptą soli i 2 łyżkami cukru ( mannę rozrobić z odrobiną zimnej wody w wlać na gotujące mleko).Przelać kaszę w pucharki ( ma zajmować 1/3 objętości ).
Nektarynki wypestkować i pokroić w kawałki. Zalać wodą ( 1,5 szklanki ) , osłodzić i gotować 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z 1/2 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców .Mieszając gotować na małym gazie aż kisiel zgęstnieje. Można dodać kilka kropli barwnika spożywczego- oranżowego jeśli używamy mąkę ziemniaczaną a nie kisiel .
Zostawić do ostygnięcia .Udekorować .
1 komentarz:
cudnie słodki jest ten deser.
Prześlij komentarz