Zainspirował mnie przepis Biruty Markuzy ( Turecka sałatka z kwiatów nasturcji ) postanowiłam zrobić coś podobnego .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 garści kwiatów nasturcji
1 łyżka usiekanej natki pietruszki
10 pomidorków koktajlowych
1 połówka brzoskwini z syropu
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki syropu od brzoskwiń
sól
cukier
biały pieprz mielony
Delikatnie umyć kwiaty nasturcji. W misce ułożyć kwiaty , dodać przekrojone pomidorki, usiekaną natkę . Wymieszać olej z sokiem z cytryny, odrobiną soli, cukru i pieprzu. Polać kwiaty. Delikatnie zamieszać .
Robić bezpośrednio przed podaniem bo inaczej kwiaty zmiękną i stracą kształt.
Smaczna i bardzo dekoracyjna .
2 komentarze:
O jak widzę Ty też jesteś Kwiatożerna;)
Pozdrawiam kwieciście!
Tak - z upodobaniem ,, podjadam,, kwiatki. Króluje róża , lawenda , fiołki , nasturcja ( z nasion robię kapary ) , akacja - w sumie to wszystko co jadalne w zasięgu ręki . Tylko boleję nad tym , że nie mam działki i jestem skazana na sąsiadki .
Prześlij komentarz