piątek, 30 września 2011

Placki ziemniaczane z majerankiem



Jest wiele odmian placków ziemniaczanych . Jedni jadają je na słodko, inni wprost przeciwnie. Ta wersja jest zdecydowanie na pikantnie.



Czas : 1 godzina

Składniki : 1 Kg ziemniaków
                  1 jajko
                  1 cebula
                  oliwa
                  sól
                  pieprz mielony
                  majeranek
                  śmietana
                 2 cebule
                 10 dag wędzonki
                 oliwa do smażenia

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , podsmażoną na chrupko, pokrojoną w paseczki wędzonkę , jajko, sól , Pieprz, majeranek  . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony . Podawać z kwaśną śmietaną .

Brak komentarzy: