Ryba w zakwaszonej galarecie zyskuje na smaku. Bardzo prosto ją się robi .Można przygotować na zapas i zawekować .
Czas : 30 minut + minimum 3 godziny w lodówce
Składniki :
2 filety z Pangi ( lub innej ryby )
1 jajko
½ szklanki mąki
¼ szklanki wody + 400 mll do galarety
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
100 mll octu
½ łyżki cukru
1 łyżeczka Vegeta ( lub ½ kostki bulionu rybnego Knorra )
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 cebule
4 łyżeczki żelatyny
Z jajka, mąki, wody i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe .Rybę posolić , popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej .Rybę maczać w cieście i smażyć na rumiano z obu stron .Zagotować wodę z octem , liściem laurowym , zielem angielskim , Vegeta ( lub kostką bulionu rybnego ), pokrojona w piórka cebulą . Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody i rozpuścić w gorącej zalewie . Ułożyć rybę pojemniku , zalać zalewą . Zostawić na minimum 3 godziny ( a najlepiej dobę ).
Można taką rybę ułożyć w słoikach , zalać zalewą .Zamknąć słoiki . Pasteryzować 10 minut .Odstawić i następnego dnia powtórzyć pasteryzowanie ( 10 minut ). Trzymać w lodówce .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz