środa, 7 września 2011

Ryż pikantny pomidorowy


Doskonały dodatek do szaszłyków .

Czas : 30 minut

Składniki : 10 dag ryżu parabolicznego
                    1 łyżka masła
                    1 łyżka oliwy
                    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
                    1 kostka bulionu drobiowego Knorra
                    2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
                    3 szklanki wody

W rondlu rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać ryż i smażyć przez chwilę . Dodać przecier i mieloną paprykę . Wymieszać . Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową . Dusić ryż mieszając od czasu do czasu aż całkowicie wchłonie wodę ( na średnim gazie – ma być miękki ).Garnek zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by ryż był zupełnie sypki .

Brak komentarzy: