piątek, 30 września 2011

Salsa pomidorowa wg Buni


Aromatyczny , pachnący szybki dodatek do wielu potraw . Nie trzeba trzymać się do końca przepisu - wszelkie modyfikacje dozwolone . Ważne byśmy mieli smaczne dojrzałe pomidorki , zioła i trochę wyobraźni .
Czas : 10 minut
Składniki :
2 pomidorki ( używam Lima , Bycze serca - w sezonie lub inne - byle dojrzałe - twarde )
sok z cytryny do smaku
1 łyżka oleju z pestek winogron ( nie lubię oliwy z oliwek )
1 duży ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
pieprz grubo mielony do smaku
3 łyżki świeżo  usiekanej mięty

Robimy na świeżo chwilę przed podaniem .
Pomidory zalać wrzątkiem by sie sparzyły

i zdjąć skórkę .

Pokroić w grubą kostkę

i odsączyć na sitku by sok odciekł ( wiem , że większość usuwa pestki i kroi miąższ ale mnie bardziej smakuje wersja gdzie pestki zostają a odcieknie sok ).

Usiekać miętę .

Czosnek drobno pokroić a potem rozetrzeć na miazgę z solą .

Wymieszać pomidory z czosnkiem , ziołami , olejem . Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i mielonym pieprzem .

1 komentarz:

Dusia pisze...

brzmi smakowicie;)