środa, 7 września 2011

Śledź marynowany w oleju estragonowym



Małe fileciki śledziowe w oleju aromatyzowanym . Doskonała przystawka śledziowa .   


Czas : 2 dni

Składniki :20 dag małych śledzi ( filety ) w occie
                   Olej estragonowy
                  20 sztuk oliwek
                  ½ łyżeczki mielonego pieprzu

Śledziki zwinąć jak rolmopsy .Ułożyć ściśle w pojemniczku . Zalać olejem estragonowym . Posypać po wierzchu mielonym pieprzem . Zostawić zakryte przez 2 dni. Po tym czasie nadają się do podania .Podawać odsączone z oleju . Zwinięte w rulonik , obłożone oliwkami .
Jeśli nie mamy oleju estragonowego , możemy zrobić go dodając do butelki z dobrym olejem słonecznikowym lub oliwy z oliwek świeży lub suszony estragon . Po tygodniu olej jest już aromatyzowany . 

Brak komentarzy: