niedziela, 25 września 2011

Śledź z ananasem


Śledź o lekko owocowym smaku .


Czas : 10 minut

Składniki :

3 płaty śledzia w oleju
9 plastrów ananasa z syropu z puszki
10 małych marynowanych pieczarek ( + 6 do dekoracji )
1 łyżeczka musztardy
3 łyżeczki kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
cukier
sól
szczypta szafranu ( lub kurkumy )
pieprz mielony
1 łyżka soku z cytryny
kilka listków sałaty do dekoracji 

Śledzia pokroić w paseczki ( takie po 1 cm ), 3 plastry ananasa w drobną kostkę , a pieczarki na ćwiartki. Wymieszać .Dodać śmietanę , majonez , musztardę . Doprawić szafranem ( kurkumą ), pieprzem , cukrem , solą i sokiem z cytryny .Wymieszać . Zostawić przykryte w lodówce 30 minut .
Na kawałkach sałaty ułożyć 6 plasterków ananasa . Na nie nałożyć sałatkę śledziową tworząc na każdym plastrze ,, wieżyczkę „ .Udekorować marynowaną pieczarką .

Brak komentarzy: