sobota, 3 września 2011

Ziemniaki i bataty aromatyzowane rozmarynem


Połączyłam gotowane ziemniaki z gotowanymi batatami .Aromatyzując je przy podsmażaniu świeżym rozmarynem .Doskonale komponują się z kurczakiem pieczonym z rozmarynem.




Czas : 2 godzina

Składniki :

4-6 ziemniaków
1 średni batat
sól
olej
2 łyżki masła
kawałek rozmarynu
mąka razowa

Obrać ziemniaki i batat . Umyć i pokroić w tzw. ,, łódeczki ". To znaczy ziemniaki w ćwiartki lub szóstki , a batat w ósemki ( lub na 12 części ).  

 Włożyć do garnka , zalać lekko osoloną wodą i gotować aż będą miękkie ale nie rozpadające się . Wyjąć łyżką cedzakową by się nie rozsypały .

Ostudzić  .Cząstki ziemniaków i batata oprószyć mąką razową .

Rozgrzać olej z masłem w szerokim płaskim garnku . Wrzucić gałązkę rozmarynu i wrzucać na tłuszcz ziemniaki i batat .

Chwile obsmażać przewracając w trakcie smażenia ,  aż się zrumienią .

Wyjmować łyżką cedzakową i podawać do kurczaka pieczonego z rozmarynem .

2 komentarze:

Potrawy z ziemniaków pisze...

Trudno zaopatrzyć się w bataty(słodkie ziemniaki) w Polsce. W hipermarketach są od święta. Ale przepis fajny.

Unknown pisze...

Ostatnio cały czas są do kupienia w sieciach Piotr i Paweł i Alma24 z czego bardzo się cieszę .Nawet ku mojej radości Piotr i Paweł wprowadził w Szczecinie sprzedaż internetową z dostawą do domu więc nie muszę gonić na drugi koniec miasta po rarytasy - spokojnie wybieram co mi potrzeba ( a nawet niektóre warzywa taniej niż w warzywniaku ) - a pataty mogą leżeć więc spokojnie dwa razy w miesiącu mogę sobie po 2 sztuki zamówić.