piątek, 23 września 2011

Ziemniaki puree najprostsze wg Buni

Nie wiem czemu wiele osób lekceważy sposób w jaki podaje ziemniaki do II Dania. Przepis ogólnie znany – wstawiam by przypomnieć tym co dopiero zaczynają swa przygodę w kuchni .Polecam - spróbujcie a zobaczycie , że najzwyklejsze ziemniaki mogą być pyszne .Na bazie takich ziemniaków robimy puree z innymi warzywami lub  krasimy je skwareczkami czy podsmażoną cebulką .


Czas : 30 minut

Składniki :
3 średnie ziemniaki
½ łyżki masła
5 łyżek mleka
1 łyżka usiekanego koperku *


Ziemniaki obrać , umyć , ugotować do miękkości ( do gotowania można wrzucić grube kawałki od gałązek kopru ** ).


Odcedzić . 


Dodać do garnuszka  masło i mleko . Utłuc na puree. Wymieszać z usiekanym koperkiem . 


Potrzymać chwilę garnuszek na bardzo małym gazie intensywnie mieszając .

* można użyć mrożonego koperku
** ja mrożąc koper odrywam te grubsze gałązki i też je zamrażam a potem używam wrzucając dla smaku do zup lub właśnie do gotowania ziemniaków

Można robić puree z marchewką , szpinakiem , jabłkami . Można też dodać odrobinę utartej gałki muszkatołowej .

2 komentarze:

izolek pisze...

Masła i mleka dodaję proporcjonalnie dużo mniej
ale u mnie w domu nie ma "straconych" ziemniaków.
Trzeba tylko pomyśleć co dodać do ziemniaków,żeby
pasowało do reszty dania.
Pozdrówki.

Unknown pisze...

U mnie lubią kremowe ziemniaczki . Jak bym dała mniej masła i mleka to by były zwykłe tłuczone - a tak można same jeść nawet sosu nie trzeba :)