wtorek, 20 września 2011

Żółta fasolka z zielonym chili


Dodanie odrobiny sosu chili sprawia że nabiera ona orientalnego smaku.
Czas : 40 minut
Składniki :
25 dag młodej żółtej fasolki
1 kostka bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki Sosu zielone chilii Tao-Tao
natka pietruszki
pieprz kolorowy grubo mielony
koktajlowe pomidorki
Fasolkę oczyścić , obciąć końcówki. Gotować w wodzie z kostką bulionową  tak długo aż będzie miękka ( tak al dente - nie surowa ale i nie rozgotowana ).Odcedzić . W woku ( na patelni , w garnku w którym się gotowała ) rozgrzać masło .Dodać sos chili i szczyptę pieprzu . Wrzucić fasolkę i delikatnie przewrócić tak by się pokryła masłem .

Podawać gorącą obłożoną pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi ( niekoniecznie ) .

Dodatek pomidorków doskonale uzupełnia kompozycję smakową . Mnie pasuje zestawienie ,, chłodu ,, i kwaskowatości pomidorków z ostrością sosu chili .

1 komentarz:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

proste a cieszy i oko i podniebienie :)