sobota, 29 października 2011

Barszcz biały z pulpetami z białej kiełbasy


Trochę inny biały barszcz.




Czas : 45 minut

Składniki ;

2 białe kiełbasy- surowe
3 ziemniaki
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
1 torebka barszczu białego Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki kaszki manny błyskawicznej
1 łyżka majeranku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew w pól plasterki. Seler i pietruszkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ). Włożyć wszystko do garnka , zalać 1 litrem wody i gotować 20 minut. Z kiełbasek zdjąć skórki , mięso  wymieszać z kaszką manną i majerankiem . Uformować 25-30 kuleczek. Wrzucać na wrzący wywar. Gotować znów 20 minut. Barszcz biały rozrobić z ½ szklanki zimnej wody w wlać do zupy. Gotować na małym gazie 10 minut .Wlać śmietankę . Podawać posypany natkę pietruszki .

Brak komentarzy: