W zasadzie za selerem naciowym nie przepadam , ale akurat tej zupie nadaje charakterystyczny smak. Zupa jest smaczna i mało pracochłonna.
Czas :1 godzina 15 minut
Składniki :
1 duża ćwiartka z kurczaka
włoszczyzna bez kapusty
2 spore gałązki selera naciowego
kilka gałązek liści selera zwykłego ( jeśli jest to w sezonie )
2 kostki bulionu wołowego Knorra
10 -15 dag przecieru pomidorowego ( zależy jaką mocno pomidorową zupę się lubi )
szczypta cukru
Umytego i podzielonego kurczaka, oczyszczone warzywa, gałązki selera naciowego i zwykłego zalać woda i gotować na małym gazie przez 1 godzinę. Wyjąć mięso, warzywa , gałązki selera. Wywar przecedzić. Rozrobić w nim przecier pomidorowy. Doprawić do smaku szczyptą cukru.
Ja podaję tą zupę z drobnym makaronem gwiazdki nie zaprawioną śmietaną by nie pozbawiać jej specyficznego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz