piątek, 25 listopada 2011

Halibut w pieczarkach

Bardzo prosta i aromatyczna wersja białego mięska z halibuta . Obłożony podsmażonymi na rumiano pieczarkami jest po prostu pyszny .
Czas : 30 minut
Składniki :
3-4 porcje filetu z halibuta bez skóry (kupiłam 1 duży filet wagi ok. 35 dag )
25 dag pieczarek
 natka  pietruszki - suszona  ( wg mnie lepiej się sprawdza w marynacie )
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
sól morska
pieprz mielony
1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
1 listek Kafiru
1 łyżeczka miodu
mąka


Filet z halibuta rozmrozić , odsączyć i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi .Ułożyć w pojemniku .Przygotować marynatę z soku z cytryny , 1/2 szklanki oleju , miodu , 1/4 łyżeczki pieprzu , otartej skórki cytrynowej .Zalać rybę , a pomiędzy nią włożyć listek Kafiru. Pozostawić w marynacie 30 minut przewracając w tym czasie kilka razy rybę tak by sie dobrze zamarynowała.

Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki ( jak małe to na połówki ) .Na patelki rozgrzać kilka łyżek oleju i smażyć na nim pieczarki na rumiano .Pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła .

Posolić  lekko pieczarki  i zdjąć z patelni .

Filety wyjąć z marynaty . Osuszyć bardzo dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi .Posolić i posypać pieprzem i natką pietruszki i oprószyć mąką .

Smażyć na rumiano z obu stron na tłuszczu pozostałym od smażenia pieczarek.

I znów pod koniec smażenia dołożyć łyżkę masła i wrzucić pieczarki. Chwilę smażyć razem. 

Podawać z puree ziemniaczanym i dodatkową surówką ( sałata , pomidorki koktajlowe , faszerowana kiszoną kapustą papryka - co komu pasuje ) lub po prostu z frytkami  obłożone pieczarkami .

Brak komentarzy: