niedziela, 13 listopada 2011

Maczanka krakowska Babcigramolki


Tradycyjna potrawa krakowska. Nie była bym sobą gdybym nie pomieszała w przepisie. Główna idea dania pozostała , reszta trochę inaczej . Danie pyszne.
                           





Czas :1,5 godziny

Składniki : 1 kg schabu bez kości
                    3 cebule
                   1 łyżka sosu sojowego
                   3 łyżki oliwy
                   1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
                   ½ łyżeczki mielonego pieprzu
                   1 łyżeczka miodu
                   3 ziela angielskie
                   2 liście laurowe
                   2 suszone grzyby
                   3 suszone śliwki
                   1 kromka suchego piernika korzennego
                   ¼ kostki smalcu
                   16 kromek chleba razowego

Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny , aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik , rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do tego kieliszek czerwonego wina i już .

Brak komentarzy: