Tradycyjna potrawa krakowska.
Nie była bym sobą gdybym nie pomieszała w przepisie. Główna idea dania
pozostała , reszta trochę inaczej . Danie pyszne.
Czas :1,5 godziny
Składniki : 1 kg
schabu bez kości
3 cebule
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka mielonej papryki
czerwonej
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
2 suszone grzyby
3 suszone śliwki
1 kromka suchego piernika
korzennego
¼ kostki smalcu
16 kromek chleba razowego
Zrobić pastę z oliwy, sosu
sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na
12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać
smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze
smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść
laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny ,
aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik ,
rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso
pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2
zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać
plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę
można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do
tego kieliszek czerwonego wina i już .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz