piątek, 11 listopada 2011

Pizza z kurczakiem Gyros wg Buni


Czy to jeszcze pizza ? Czy raczej placek drożdżowy z ziołami , kurczakiem i serem – jak zwał , tak zwał – pyszne u już .



Czas : 20 minut  + 2,5 godziny

Ciasto:

1 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka suchych  drożdży  (użyłam  dr Oetker’a)
1/3 szklanki  letniej wody
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki przyprawy Gyros
1 łyżeczka oregano

Nadzienie :

1 kulka (12,5 dag ) mozzarelli zwykłej
1 kulka ( 12,5 dag ) mozzarelli z bazylią
1 szklanka pokrojonego w cienkie paseczki pieczonego kurczaka ( ja obrałam 1 ćwiartkę kurczaka z rożna )
1 łyżeczka przyprawy Gros
3 łyżki pokrojonej drobno papryki czerwonej
½ drobno pokrojonej obranej gruszki
2 łyżki obranych pestek dyni ( tych młodych – zielonych )

Zmieszać mąkę , drożdże , sól , przyprawę Gyros i oregano . Dodać wodę i 1 łyżeczkę oleju . Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski .Uformować z ciasta kulę , posmarować resztą oleju i zostawić w misce przykryte lnianą ściereczka do wyrośnięcia .Po ok. 2,5 godzinach  ( gdy ciasto podwoi objętość ) rozwałkować ciasto na cieni placek .Ułożyć na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia 

Na ciasto położyć paski kurczaka zmieszanie z przyprawą Gros , gruszkę .Na wierzch położyć pokrojoną mozzarellę ( dobrze ją odsączyć bo inaczej ciasto będzie miękkie ) .Posypać papryką i pestkami dyni .

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 *C .Piec ok. 10 minut .

Brak komentarzy: