Czy to jeszcze pizza ? Czy
raczej placek drożdżowy z ziołami , kurczakiem i serem – jak zwał , tak zwał –
pyszne u już .
Czas : 20 minut + 2,5 godziny
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka suchych
drożdży (użyłam dr Oetker’a)
1/3 szklanki letniej
wody
2 łyżeczki oleju z pestek winogron
2 łyżeczki przyprawy Gyros
1 łyżeczka oregano
Nadzienie :
1 kulka (12,5 dag ) mozzarelli zwykłej
1 kulka ( 12,5 dag ) mozzarelli z bazylią
1 szklanka pokrojonego w cienkie paseczki pieczonego
kurczaka ( ja obrałam 1 ćwiartkę kurczaka z rożna )
1 łyżeczka przyprawy Gros
3 łyżki pokrojonej drobno papryki czerwonej
½ drobno pokrojonej obranej gruszki
2 łyżki obranych pestek dyni ( tych młodych – zielonych )
Zmieszać mąkę , drożdże , sól , przyprawę Gyros i oregano .
Dodać wodę i 1 łyżeczkę oleju . Wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk i
ścianek miski .Uformować z ciasta kulę , posmarować resztą oleju i zostawić w
misce przykryte lnianą ściereczka do wyrośnięcia .Po ok. 2,5 godzinach ( gdy ciasto podwoi objętość ) rozwałkować
ciasto na cieni placek .Ułożyć na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto położyć paski kurczaka zmieszanie z przyprawą Gros
, gruszkę .Na wierzch położyć pokrojoną mozzarellę ( dobrze ją odsączyć bo
inaczej ciasto będzie miękkie ) .Posypać papryką i pestkami dyni .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 *C .Piec ok. 10 minut
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz