Wzorowałam się na kuchni
hinduskiej .
Czas : 30 minut
Składniki :
¾ szklanki ryżu parabolicznego
( 1 torebka )
1 szklanka mleka kokosowego
2 szklanki bulionu drobiowego
dość słonego( można zrobić z Bulionetki, kostki bulionowej lub użyć wywaru
warzywnego jeśli danie ba być wegetariańskie )
2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
1 łyżka masła ( najlepiej
klarowane )
1 łyżka oleju ( użyłam z pestek
winogron )
W garnku o grubym dnie rozgrzać
olej z masłem i obsmażyć chwilę na nim ryż . Zalać bulionem + mleko kokosowe
.Dodać Sambal Oelek . Dusić na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie cały
płyn .Dobrze jest potem zawinąć garnek w koc i zostawić na 30 minut By zrobił
się zupełnie sypki.( ale nie koniecznie , ryż jest zaraz smaczny – można też
taki ryż odgrzać podlewając kilka łyżek wody i trzymać na małym gazie mieszając
aż woda odparuje ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz