Naszła mnie chętka na tajskie
smaki .A że czasu było mało to wyszła pośpieszna zupka- smaczna , aromatyczna i
najważniejsze z krewetkami.
Czas : 30 minut
Składniki :
4 gotowane krewetki surimi ( ja
kupiłam w zalewie pikantnej )
4 gotowanie malutkie szczypce
kraba ( też w zalewie pikantnej )
1 szklanka buliony drobiowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka pokrojonej w cienkie
paseczki marchewki
2 łyżki pokrojonego w cienkie
paseczki wypestkowanego ogórka
1 łyżeczka cienkich paseczków
skórki cytrynowej
pieprz cytrynowy
sos sojowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
½ łyżeczki kurkumy
garść makaronu ryżowego
Marchewkę dusić mieszając na
oleju przez 2-3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10 minut. W tym czasie na
patelni zrobić karmel z cukru , wrzucić imbir , ogórka i skórkę cytrynową ,
kurkumę .Wlać mleczko kokosowe, i dusić też 10 minut. Wlać do bulionu. Włożyć
krewetki i szczypce kraba .Doprawić sosem sojowym i pieprzem cytrynowym .
Makaron zalać w garnuszku
wrząca wodą i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić , dodać do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz