wtorek, 15 listopada 2011

Zupa ,, chętka na krewetki „


Naszła mnie chętka na tajskie smaki .A że czasu było mało to wyszła pośpieszna zupka- smaczna , aromatyczna i najważniejsze z krewetkami.



Czas : 30 minut

Składniki :

4 gotowane krewetki surimi ( ja kupiłam w zalewie pikantnej )
4 gotowanie malutkie szczypce kraba ( też w zalewie pikantnej )
1 szklanka buliony drobiowego
1 szklanka mleczka kokosowego
1 łyżka marynowanego imbiru
1 łyżka pokrojonej w cienkie paseczki marchewki
2 łyżki pokrojonego w cienkie paseczki wypestkowanego ogórka
1 łyżeczka cienkich paseczków skórki cytrynowej
pieprz cytrynowy
sos sojowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
½ łyżeczki kurkumy
garść makaronu ryżowego

Marchewkę dusić mieszając na oleju przez 2-3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10 minut. W tym czasie na patelni zrobić karmel z cukru , wrzucić imbir , ogórka i skórkę cytrynową , kurkumę .Wlać mleczko kokosowe, i dusić też 10 minut. Wlać do bulionu. Włożyć krewetki i szczypce kraba .Doprawić sosem sojowym i pieprzem cytrynowym .
Makaron zalać w garnuszku wrząca wodą i trzymać na małym gazie 5 minut. Odcedzić , dodać do zupy.

Brak komentarzy: