czwartek, 22 grudnia 2011

Barszcz wigilijny dla zapracowanych


Zaczynam powoli wstawiać Wigilijno świąteczne propozycje . Dziś na prośbę młodszych członków Rodziny propozycje dla zapracowanych .
Nie wszyscy mają czas i chęci by kisić buraki a potem gotować tradycyjny barszcz . Polecam wersje pośpieszną .




Czas : 1 godzina
Składniki :
4 duże buraki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
1 cebula
1 małe jabłko
2 suszone śliwki
4 suszone grzyby - kapelusze
koncentrat buraczany w płynie ( lub sok z buraków )
sok z kiszonej kapusty do smaku
1 goździk
5 ziaren pieprzu czarnego
miód do smaku
3 szklanki  wody
Buraki i resztę warzyw obrać i pokroić na kawałki .Zalać wodą .Dodać pokrojone na ćwiartki nie obrane jabłko , goździk, grzyby, pieprz w ziarnach  i gotować 45 minut. Przecedzić .Doprawić do smaku koncentratem buraczanym ( lub sokiem z buraków czy barszczem w proszku ) , sokiem z kapusty kiszonej i miodem . Zagotować . Zostawić by smaki sie przegryzły .
Nie jest to co prawda barszcz tradycyjny ale zawsze lepszy niż taki zupełnie papierkowy - smaczny . Do tego proponuję zamiast pasztecików tosty z farszem grzybowym. Barszcz można ugotować dzień wcześniej ( na farsz wyjąc grzyby z wywaru ), farsz do tostów też dzień wcześniej- a tosty zrobić bezpośrednio przed podaniem.

A sok z kiszonej kapusty wcale nie trzeba zdobywać osobno- wystarczy odcisnąć kapustę kiszoną którą kupimy na bigos lub kapustę z grzybami ( a jak nie to zakwasić barszcz sokiem z cytryny ).

Brak komentarzy: