piątek, 16 grudnia 2011

Halibut miodowo-musztardowy


Halibut doskonale nadaje się do przyrządzania we wszelkiego rodzaju marynatach .Jego białe delikatne mięso wspaniale chłonie smaki .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 steki  halibuta
1 pełna łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
2 duże pieczarki
Zaczynamy od zrobienia  marynaty z soku cytryny, miodu , 4 łyżek oleju ,  szczypty soli  mielonego pieprzu i musztardy.Ułożyć w pojemniku umyte i osuszone  steki  halibuta  i odstawić do lodówki na 1 godziną .

Rybę wyjąć z marynaty , osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych  ,

oprószyć mąką

i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju -przewracając w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodać masło . 

W trakcie smażenia ryby pokroić pieczarki w grubsze plasterki i usmażyć na innej patelni na oleju .Posolić .

Podałam z rumianymi talarkami z gotowanych i smażonych ziemniaków ( ostudzone ziemniaki kroję w grube plastry , posypuję przyprawami jakie akurat mi pasują , obtaczam w mące i kładę na gorący olej - smażę na rumiano ).

Brak komentarzy: