Halibut doskonale nadaje się do przyrządzania we wszelkiego rodzaju marynatach .Jego białe delikatne mięso wspaniale chłonie smaki .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 steki halibuta
1 pełna łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
szczypta mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
olej z pestek winogron
2 duże pieczarki
Zaczynamy od zrobienia marynaty z soku cytryny, miodu , 4 łyżek oleju , szczypty soli mielonego pieprzu i musztardy.Ułożyć w pojemniku umyte i osuszone steki halibuta i odstawić do lodówki na 1 godziną .
Zaczynamy od zrobienia marynaty z soku cytryny, miodu , 4 łyżek oleju , szczypty soli mielonego pieprzu i musztardy.Ułożyć w pojemniku umyte i osuszone steki halibuta i odstawić do lodówki na 1 godziną .
Rybę wyjąć z marynaty , osuszyć za pomocą papierowych ręczników kuchennych ,
oprószyć mąką
i smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju -przewracając w trakcie smażenia. Pod koniec smażenia dodać masło .
W trakcie smażenia ryby pokroić pieczarki w grubsze plasterki i usmażyć na innej patelni na oleju .Posolić .
Podałam z rumianymi talarkami z gotowanych i smażonych ziemniaków ( ostudzone ziemniaki kroję w grube plastry , posypuję przyprawami jakie akurat mi pasują , obtaczam w mące i kładę na gorący olej - smażę na rumiano ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz