czwartek, 22 grudnia 2011

Pstrąg z zieloną czubricą


Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga - przez dodanie czubricy nabiera smaczku kuchni bałkańskiej .
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetu  pstrąga
1 cytryna ( sok )
sól morska
1 łyżeczka grubo mielony kolorowy  pieprz
szczypta przyprawy ,, Zielona czubrica ,,
1 płaska  łyżeczka miodu
2 łyżki masła
olej
mąka
czarnuszka do dekoracji ( i dla smaku )
Filety z pstrąga  ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zrobić marynatę  z soku cytrynowego,  2 łyżek oleju  , miodu  i 1/2 łyżeczki  grubo zmielonego  pieprzu i szczypty czubricy .Zalać rybę i zostawić w lodówce  na godzinę .
Wyjąć z marynaty , Osuszyć  papierowymi ręcznikami kuchennymi . Osolić -posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć pstrąga  na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podawać posypany czarnuszką i kolorowym pieprzem .

Brak komentarzy: