Prosty i bardzo smakowity pomysł na pstrąga - przez dodanie czubricy nabiera smaczku kuchni bałkańskiej .
Czas : 30 minut + 4 godziny marynowanie
Składniki :
2 kawałki filetu pstrąga
1 cytryna ( sok )
sól morska
1 łyżeczka grubo mielony kolorowy pieprz
szczypta przyprawy ,, Zielona czubrica ,,
1 płaska łyżeczka miodu
2 łyżki masła
olej
mąka
czarnuszka do dekoracji ( i dla smaku )
Filety z pstrąga ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zrobić marynatę z soku cytrynowego, 2 łyżek oleju , miodu i 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu i szczypty czubricy .Zalać rybę i zostawić w lodówce na godzinę .
Wyjąć z marynaty , Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Osolić -posypać mąką .
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć pstrąga na rumiano i na chrupko z obu stron. W ostatniej fazie smażenia dodać masło .
Podawać posypany czarnuszką i kolorowym pieprzem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz