O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 23 lipca 2012

Rosół z makaronem

Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia.
Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa.




Czas : 1 ½ - 2 godziny

Składniki :
¼ kury ( ok. 70 dag)
½ kg porcji rosołowej z indyka
½ kg wołowiny rosołowej
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1-2 cebula
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
1 goździk
1 grzybek suszony
1 łyżeczka cukru
Przyprawa do zup ( jaką kto lubi ja daję  kostkę bulionu drobiowego Knorra ) *
gałązka maggi ogrodowego ( lubczyku )
1 ½ litra wody
2 łyżki usiekanej pietruszki – natki
Ugotowany makaron nitki

Obrać warzywa . Na suchej patelni zrumienić cebule , por i marchewki ( pół pokroić w ozdobne kwiatki i włożyć do garnka bez rumienienia ).


Mięso , warzywa, przyprawy zalać zimną wodą .Dodać kostkę bulionową, grzybek i goździk. Wrzucić gałązkę lubczyku.  Zagotować . Zmniejszyć gaz . Gotować na wolnym ogniu przez 1 ½ - 2 godzin . 

W czasie gotowania rosół szumować .Jeśli płyn za mocno odparuje uzupełniać wrzącą wodą . Wyjąć mięso i warzywa. 

Rosół przecedzić .


Na suchej patelni zrobić lekki karmel z cukru i rozprowadzić rosołem- wlać do garnka. Doprawić .

Podawać z makaronem posypany natką pietruszki .

Mięso obrane z kości , skór i chrząstek przeznaczyć na :
-  2/3 białego mięsa na potrawkę ( sos zrobić z 1 szklanki rosołu)
-  1/3 białego mięsa i szklankę rosołu + 1/2 marchewki - na galaretkę
-  resztę obranego razem z warzywami z zupy na farsz do  pierogów , naleśników,
    krokietów czy pasztecików.
-  warzywa z zupy na sałatkę jarzynową

*Daję kostkę bulionową Knorra bo po prostu lubię - nie solę za to wywaru .Przeciwnicy glutaminianu sodu nie muszą jej dawać mogą doprawić rosół jak chcą - ja lubię i używam.

A stare zdjęcie było takie :

Brak komentarzy: