Odgrzebałam stary przepis na
rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora
na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak
samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia.
Rosół to w polskiej kuchni
jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto
pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa.
Czas : 1 ½ - 2 godziny
Składniki :
¼
kury ( ok. 70 dag)
½
kg porcji rosołowej z indyka
½
kg wołowiny rosołowej
2
marchewki
1
pietruszka
¼
selera
½
pora
1-2
cebula
3
ziela angielskie
3
liście laurowe
1
goździk
1
grzybek suszony
1
łyżeczka cukru
Przyprawa
do zup ( jaką kto lubi ja daję kostkę
bulionu drobiowego Knorra ) *
gałązka
maggi ogrodowego ( lubczyku )
1
½ litra wody
2
łyżki usiekanej pietruszki – natki
Ugotowany
makaron nitki
Obrać warzywa . Na suchej
patelni zrumienić cebule , por i marchewki ( pół pokroić w ozdobne kwiatki i
włożyć do garnka bez rumienienia ).
Mięso , warzywa, przyprawy zalać zimną wodą
.Dodać kostkę bulionową, grzybek i goździk. Wrzucić gałązkę lubczyku. Zagotować . Zmniejszyć gaz . Gotować na wolnym
ogniu przez 1 ½ - 2 godzin .
W czasie gotowania rosół szumować .Jeśli płyn za
mocno odparuje uzupełniać wrzącą wodą . Wyjąć mięso i warzywa.
Rosół przecedzić
.
Na suchej patelni zrobić lekki karmel z cukru i rozprowadzić rosołem- wlać do
garnka. Doprawić .
Podawać z makaronem posypany
natką pietruszki .
Mięso obrane z kości , skór i
chrząstek przeznaczyć na :
- 2/3 białego mięsa na potrawkę ( sos zrobić z
1 szklanki rosołu)
- 1/3 białego mięsa i szklankę rosołu + 1/2
marchewki - na galaretkę
- resztę obranego razem z warzywami z zupy na
farsz do pierogów , naleśników,
krokietów czy pasztecików.
- warzywa z zupy na sałatkę jarzynową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz