niedziela, 18 grudnia 2011

Skrzydełka - ostra śliwka


Obiadek na szybko - w sumie można piec zamarynowane skrzydełka same jeśli jest ich więcej - u mnie starczyło miejsca by położyć obok ziemniaki .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 duże skrzydełka z kurczaka
4 łyżki oleju z pestek winogron
2 łyżki Sos śliwkowy Tao-Tao
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżki mielonego pieprzu
1/2 łyżki maggi
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
2 cebule
4 ziemniaki


Skrzydełka umyć , osuszyć . Przygotować marynatę z oleju , sosu śliwkowego , papryki, pieprzu , miodu , maggi , soli .Natrzeć skrzydełka i zostawić na 30 minut .

Obrać i umyć ziemniaki - przekroić na połówki. Cebule pokroić w pół plasterki.
Ułożyć skrzydełka w naczyniu żaroodpornym .Obok położyć ziemniaki . Posypać cebulą i polać resztą marynaty. 

Wstawić naczynie do zimnego piekarnika .Nastawić piekarnik na 200 * C . Piec 1 godzinę od osiągnięcia temperatury .

Podawać z surówką .

Brak komentarzy: