Delikatny
,, parowany " szaszłyk z łososia z warzywami .
Czas
:1 godzina
Składniki
:
2
filety po 10 dag z łososia ( bez skóry )
8
małych ziemniaczków
8
kapeluszy małych pieczarek
8 plasterków
cukinii ze skórką ( tak ok po 1 cm grubości )
2
cebulki
4
kawałki czerwonej papryki
4
kawałki żółtej papryki
przyprawa
do grilla
2
łyżki oleju słonecznikowego
Pokroić
łososia w kostkę ( 8 kawałków ).Ziemniaki obrać .Warzywa i rybę posypać przyprawą do grilla i skropić
olejem. Namoczyć 2 patyczki do
szaszłyków . Nabijać na patyczki na przemian rybę, cukinię, papryki, cebulki
przekrojone w ćwiartki , pieczarki .Posypać
jeszcze raz przyprawami .W dużym szkle żaroodpornym ułożyć ziemniaki, a na nich
szaszłyki .Zamknąć szczelnie .Wstawić do zimnego piekarnika i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 * C
przez 1 godzinę .Ostatnie 15 minut odkryte .
Jest
inny od tych pieczonych - w zasadzie bardziej przypomina gotowany na parze
-tyle , ze odkrycie w ostatniej fazie pozwala na lekkie odparowanie soku który
wydzielił sie z ziemniaków i warzyw .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz