środa, 11 stycznia 2012

Kotleciki mielone mniej tradycyjne





Kotlet mielony to klasyka . Ale klasyka jedzona od 20-30 lat zaczyna być nudna . Co na to poradzić ? Eksperymentować  na wszelkie sposoby . Odkryjemy smak mielonych na nowo.

Czas : 30 minut

Składniki :

25 dag mięsa mielonego z łopatki ( tak by było trochę tłuściejsze niż np. z szynki )
2 marchewki
1 jajko
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1/6 świeżej papryki ( czerwona lub pomarańczowa )
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej bazylii
1 łyżeczka marynowanego pieprzu czerwonego
maggi
1/2 szklanki mleka
pieprz kolorowy grubo mielony
olej słonecznikowy do smażenia
mąka do oprószenia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1/3 małej bułki ( lub plaster kawiarki grubości jak na zdjęciu ) 

Umyć i obrać  marchew i cebulkę .Z papryki usunąć pestki .Marchewkę  utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Namoczyć bułkę w mleku .Odcisnąć . Wymieszać mięso z utartą marchewką , jajkiem , natką pietruszki , bazylią . Doprawić pieprzem grubo mielonym i maggi.


Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące .



Smażyć na rumiano na gorącym oleju.

Pokroić drobno paprykę , cebulę i pomidora- wrzucić na osobną patelnię na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Chwilę smażyć mieszając .Dołożyć 1 łyżeczkę marynowanego czerwonego pieprzu .

Przełożyć do warzyw kotleciki ( bez tłuszczu na którym sie smażyły ) .Podlać wodą i dusić na małym gazie ok. 10 minut ( przy uchylonej pokrywce by część płynu odparowała )
Dołożyć do sosu 2 łyżeczki koncentratu . Wymieszać . Doprawić sos do smaku.


Podawać z szerokim makaronem Tagliatelle .Dusiłam w Patelni Dry Cooker Delimano więc nie musiałam uchylać pokrywki .

1 komentarz:

Dusia pisze...

mielone z warzywami fajna sprawa:)