Kotlet mielony to klasyka . Ale klasyka jedzona od 20-30 lat zaczyna być nudna . Co na to poradzić ? Eksperymentować na wszelkie sposoby . Odkryjemy smak mielonych na nowo.
Czas : 30 minut
Składniki :
25 dag mięsa mielonego z łopatki ( tak by było trochę tłuściejsze niż np. z szynki )
2 marchewki
1 jajko
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1/6 świeżej papryki ( czerwona lub pomarańczowa )
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej bazylii
1 łyżeczka marynowanego pieprzu czerwonego
maggi
1/2 szklanki mleka
pieprz kolorowy grubo mielony
olej słonecznikowy do smażenia
mąka do oprószenia
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
Umyć i obrać marchew i cebulkę .Z papryki usunąć pestki .Marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) .Namoczyć bułkę w mleku .Odcisnąć . Wymieszać mięso z utartą marchewką , jajkiem , natką pietruszki , bazylią . Doprawić pieprzem grubo mielonym i maggi.
Formować małe kotleciki i obtaczać je w mące .
Smażyć na rumiano na gorącym oleju.
Pokroić drobno paprykę , cebulę i pomidora- wrzucić na osobną patelnię na 2 łyżki rozgrzanego oleju. Chwilę smażyć mieszając .Dołożyć 1 łyżeczkę marynowanego czerwonego pieprzu .
Przełożyć do warzyw kotleciki ( bez tłuszczu na którym sie smażyły ) .Podlać wodą i dusić na małym gazie ok. 10 minut ( przy uchylonej pokrywce by część płynu odparowała )
Dołożyć do sosu 2 łyżeczki koncentratu . Wymieszać . Doprawić sos do smaku.
Podawać z szerokim makaronem Tagliatelle .Dusiłam w Patelni Dry Cooker Delimano więc nie musiałam uchylać pokrywki .
1 komentarz:
mielone z warzywami fajna sprawa:)
Prześlij komentarz