piątek, 6 stycznia 2012

Okoń nilowy na czerwono


Delikatny okoń w ostrej marynacie pomidorowej nabiera zupełnie innego smaku .Lubię takie eksperymenty smakowe .
Czas : 45 minut
Składniki :
2 porcje filetów z okonia nilowego
olej z pestek winogron
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30 %
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki ( płaskiej ) grubo  mielonego pieprzu kolorowego
2 łyżeczki mielonej papryki
3 łyżeczki Sosu słodko - pikantnego chili Tao-Tao ( lub podobny )
3 łyżki przegotowanej wody
mąka do oprószenia


Okonia umyć i osuszyć .Podzielić na porcje .
Przygotować  marynatę z 1/2 szklanki oleju , koncentratu pomidorowego , miodu , sosu  chili , pieprzu  i wody  .

Zalać filety z okonia i zostawić w lodówce na 30 minut . 

Wytrzeć  filety z marynaty ( nie za dokładnie ) .Oprószyć mąką .

Rozgrzać na patelni olej i smażyć rybę na rumiano z obu stron .

Marynatę z ryby przełożyć do małego garnuszka - dodać kilka łyżek wody - zasypać łyżeczką mąki - wymieszać i zagotować . 

Podawać polewając usmażoną rybę sosem zrobionym z marynaty .