Lubię sałatki z chrupiącymi grzankami .Lubię dodatek grzanek do kremowych zup . Robione w piekarniku nie smakowały mi . Robione na patelni na oleju były za tłuste . Teraz już mam takie jakie lubię .
Czas : 10 minut
Składniki :
1 duża bułka lub 3 kromki chleba tostowego
3 łyżeczki przyprawy ziołowej do masła ( użyłam Kotany ale można innej )
1/10 średniej kapusty pekińskiej
1 plaster twardego dobrego białego sera ( ok. 5 dag )
1/2 średniego jabłka
1/2 dużego owocu kaki
1 kiwi
1/2 pomarańczy
4 miarki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub mało słodka pomarańczowa )
1 pełna łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
przyprawa do sałatek ( ulubiona )
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej suszonej ( lub świeżej )
szczypta cukru
natka pietruszki
Pokroić bułkę lub chleb tostowy w kostkę .Posypać przyprawą do masła ( lub inną której smak nam odpowiada ) i włożyć do pojemnika ActiFryi polać 1 miarką oleju z pestek winogron .
Nastawić na 5 minut . Wyjąć i otrząsnąć z grzanek okruchy i resztkę przyprawy .Kapustę pekińską usiekać w paseczki .Posypać odrobiną przyprawy do surówek i cukru i lekko ugnieść by zmiękła .
Pokroić w kostkę biały ser .
Z kaki zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę .
Kiwi obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki .
Z połówki pomarańczy wyciąć miąższ , pokroić w kostkę usuwając pestki .
Jabłko obrać i pokroić w kostkę .
Zrobić sos do sałatki mieszając konfiturę , olej ( 3 miarki ) , musztardę , otartą skórkę pomarańczową i przyprawę do surówek do smaku.
Wymieszać wszystkie składniki po za grzankami .
Podawać sałatkę posypując grzankami w ostatnim momencie przed podaniem by nie zmiękły .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz