niedziela, 22 stycznia 2012

Sałatka owocowa z białym serem i ziołowymi grzankami z ActiFry




Lubię sałatki z chrupiącymi grzankami .Lubię dodatek grzanek do kremowych zup . Robione w piekarniku nie smakowały mi . Robione na patelni na oleju były za tłuste . Teraz już mam takie jakie lubię .

Czas : 10 minut

Składniki :

1 duża bułka lub 3 kromki chleba tostowego
3 łyżeczki przyprawy ziołowej do masła ( użyłam Kotany ale można innej )
1/10 średniej kapusty pekińskiej
1 plaster twardego dobrego białego sera ( ok. 5 dag )
1/2 średniego jabłka
1/2 dużego owocu kaki
1 kiwi
1/2 pomarańczy
4 miarki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( lub mało słodka pomarańczowa )
1 pełna łyżeczka musztardy z całymi ziarnami
przyprawa do sałatek ( ulubiona )
1/2 łyżeczki otartej skórki pomarańczowej suszonej ( lub świeżej )
szczypta cukru
natka pietruszki

Pokroić bułkę lub chleb tostowy w kostkę .Posypać przyprawą do masła ( lub inną której smak nam odpowiada ) i włożyć do pojemnika ActiFryi polać 1 miarką oleju z pestek winogron  .

Nastawić na 5 minut . Wyjąć i otrząsnąć z grzanek okruchy i resztkę przyprawy .Kapustę pekińską usiekać w paseczki .Posypać odrobiną przyprawy do surówek i cukru i lekko ugnieść by zmiękła .

Pokroić w kostkę biały ser .

Z kaki zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę .

Kiwi obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki .

Z połówki pomarańczy wyciąć miąższ , pokroić w kostkę usuwając pestki .

Jabłko obrać i pokroić w kostkę .

Zrobić sos do sałatki mieszając konfiturę , olej ( 3 miarki ) , musztardę , otartą skórkę pomarańczową i przyprawę do surówek do smaku.

Wymieszać wszystkie składniki po za grzankami .
Podawać sałatkę posypując grzankami w ostatnim momencie przed podaniem by nie zmiękły .

Brak komentarzy: