niedziela, 12 lutego 2012

Chicken burgery wg Buni 2


Lubię burgery drobiowe - takie robione w domu . A najbardziej lubię doprawiając je na wszelkie sposoby .Dodaję do masy mięsnej warzywa , grzyby , kukurydzę . Wszystkie są dobre . Do tego dip na bazie jogurtu ( ostry np. czosnkowy ) i pieczywo ( może być podpieczone ) lub frytki i już posiłek gotowy . Oczywiście miska surówki .
Raczej nie robię w bułce - nie przepadam za takim sposobem podania - wolę tradycyjnie - mniej sie upaprzę :)
Czas : 15 minut
Składniki:
25 dag mięsa mielonego z kurczaka
1/2 cebuli
1/8 czerwonej papryki
1/8 zielonej papryki
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 jajko
6 płaskich łyżek bułki tartej
sól
pieprz mielony
maggi w płynie
mąka do oprószenia
olej z pestek winogron



Pokroić w drobniutka kostkę obie papryki i cebulę . Usiekać natkę pietruszki .Dodać do masy mięsnej jajko , warzywa , natkę , bułkę tartą , 2 łyżki oleju . Dobrze wymieszać. Doprawić do smaku maggi , pieprzem i solą . 

Zwilżyć ręce zimną wodą i uformować 4 burgery - rozpłaszczyć je i uformować w kształtne burgery 

Oprószyć mąką .

Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść burgery . Smażyć na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć burgery .

Podałam z piklami ( marynowane buraczki , marynowane pieczarki , korniszonki ) , dipem jogurtowym ( czosnkowym ) i ciepłą bułką .


Brak komentarzy: