piątek, 24 lutego 2012

,,Fałszywe gołąbki z żeberek „:


Robie zawsze gdy gotuję krupnik na żeberkach .




Czas : 45 minut-1 godziny

Składniki :

Wyluzowane mięso z 1 kg ugotowanych żeberek
3 cebule
3 łyżki oleju
mielony czarny pieprz
ketchup pikantny
½ litra wywaru z gotowania  żeberek
6-10 sparzonych dużych liści kapusty włoskiej ( lub zwykłej)
8-10 dag przecieru pomidorowego



Cebule drobno usiekać i usmażyć na oleju na złoto. Na każdym liściu kapusty kłaść kawałek mięsa z żeberek, łyżkę smażonej cebuli, łyżeczkę ketchupu i posypać pieprzem . Zawinąć jak gołąbki. W garnku ułożyć na dnie 1 duży liść kapusty. Na nim ściśle zawiniątka z żeberkami. Zalać wywarem z gotowania i dusić ok. 40 minut. Rozrobić przecier w odrobinie wywaru i wlać do garnka. Doprawić do smaku .Podawać w sosie z ziemniakami ( lub chlebem ) jak kto lubi.  

Brak komentarzy: