piątek, 16 marca 2012

Pstrąg z maślanym sosem i rukolą


Przyzwyczajona jestem do tego , ze w mojej Rodzinie jada sie bardzo dużo ryb . Kiedyś były to w większości ryby słodkowodne . Dziadkowie i Rodzice spędzali wolny czas na łódce lub kajakach ( a ja z nimi ) i oczywiście wędkowali . Potem pałeczkę przejął mąż . W każdym razie ryby to była codzienność . Z biegiem czasu co raz więcej ryb kupowałam . Teraz tylko kupuję - systematycznie - starając się wybierać różne gatunki z różnych stron świata .
Kilka gatunków jest jednak na stałe w jadłospisie  pstrąg , łosoś , okoń morski i nilowy .

Czas : 1 godzina
Składniki :
2 filety z pstrąga ze skórą
1 cytryna
szczypta soli
szczypta cukru
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
pieprz biały mielony
2 garści rukoli
2 pomidory


Filety z pstrąga umyć i osuszyć . Ułożyć w pojemniku . Przygotować zalewę . 


Zmieszać 1/3 szklanki oleju z sokiem z 3/4 cytryny , szczyptą pieprzu .Zalać filety i zostawić na 30 minut .

Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi.

Oprószyć mąką - posypać grubo zmielonym białym pieprzem i szczyptą soli .Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść filety i smażyć na rumiano .


Przygotować sos z rozpuszczonego masła do którego dodajemy resztę wyciśniętego soku z cytryny , szczyptę cukru i soli .
W czasie kiedy ryba sie smaży umyć i osuszyć rukolę i pomidory .Pomidory pokroić w grube plastry .
Podawać rybę polewając ją odrobiną sosu maślanego i obkładając rukolą i ułożonymi na niej plastrami pomidorów ( lekko je posolić i skropić olejem ).

Brak komentarzy: