środa, 7 marca 2012

Puszysta zupa krem z buraków


Zupka z cyklu przerabiamy co mamy .Tzn. na bazie rosołu szybka zupa krem.
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego
2 średnie ziemniaki
2 małe buraczki
1 cebulka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
sól
pieprz mielony
sok z cytryny
Obrać ziemniaki i buraczki . Pokroić ziemniaki w kostkę  , a buraczki utrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w pół plasterki .Zalać rosołem i gotować 30 minut .Zmiksować w malakserze razem ze śmietanką . Doprawić solą , pieprzem i sokiem z cytryny .
Przed podaniem podgrzać ale już nie gotować .
Można podać do popicia , albo w miseczce z grzankami z bułki zrumienionymi na oleju i odsączonymi z tłuszczu .
Wersja jeszcze prostsza : rosół , ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia , szklanka ugotowanych i utartych buraczków , cebulka i śmietanka .Wrzucić pokrojone ziemniaki i buraki do rosołu i zagotować . Zmiksować w malakserze i doprawić . Zupa będzie gotowa w 5 minut .Jak już mamy zupę krem z grzankami to drugie danie może być mniejsze lub delikatniejsze - no i co ważne nic nam się nie zmarnuje .

Brak komentarzy: