czwartek, 26 kwietnia 2012

Szparagowa z waflami


Delikatna , typowo wiosenno-letnia zupa . Zamiast zagęszczania mąką - wafle .

Czas : 20 minut
Składniki :
1 pęczek zielonych szparagów
1/2 litra wody
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1/2 szklanki pokrojonego koperku
sól
szczypta cukru
1 wafel ryżowy z solą morską ( Good Food )
wafelki  do przegryzania ( użyłam Minis Kuku-Kurydza  Good Food )
Szparagi umyć i pokroić w kawałki. Zalać wodą  i dodać szczyptę soli. i cukru . Gotować 15 minut .Wrzucić wafel by nasiąknął płynem . Dodać śmietankę . Zmiksować w malakserze na krem .Doprawić do smaku . Zmieszać z koperkiem .
Podawać w filiżankach z wafelkami do przegryzania .

Doskonałe danie na wiosnę , lekkie , bez mięsa i odrobiną koniecznego dla organizmu nabiału ( śmietanka ) i wszystkich mikroelementów i witamin ze szparagów ( kwas asparaginowego poprawi nam koncentrację i pamięć ) - a wykorzystanie wafla ryżowego zamiast mąki to plus na rzecz lekkości 

1 komentarz:

Dusia pisze...

świetnie podane.
ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.