Dobrze
by było gdyby był świeży , ale prawda jest taka , że nie zawsze uda mi sie taki
kupić i korzystam z mrożonego . Najchętniej mrożone liście .Spróbowałam kiedyś
szpinaku robionego w wersji angielskiej to znaczy z bekonem i jajkiem sadzonym
. Spodobało mi się . Jest zupełnie inny niż ten smażony na maśle ze śmietanką
czy czosnkowy . Polecam .
Czas :30 minut
Składniki
:
25
dag mrożonego szpinaku w liściach
10 dag wędzonki ( bekon , boczek wędzony - ja użyłam wędzonki bamberskiej )
10 dag wędzonki ( bekon , boczek wędzony - ja użyłam wędzonki bamberskiej )
1
łyżka masła
2
jajka
sól
pieprz
grubo mielony
Wędzonkę
pokroić w paseczki i wytopić na rumiane skwarki na patelni .Zdjęć skwarki
pozostawiając tłuszcz .
Włożyć zamrożony szpinak i ogrzewać aż się odmrozi. Posolić i posypać pieprzem do smaku .
Włożyć zamrożony szpinak i ogrzewać aż się odmrozi. Posolić i posypać pieprzem do smaku .
Dołożyć skwarki . Rozsunąć szpinak tak by
było 2 miejsca na wbicie jajek. Na wole miejsce włożyć po pół łyżki masła i
poczekać aż się rozgrzeje . Wbić jajka . Smażyć aż białko jajek sie zetnie a
żółtka będą pół płynne .
Podawać
z ziemniakami puree .
*
Jeśli mamy świeży szpinak to wrzucamy go umyty i osuszony ( bez ogonków ) na
wytopiony tłuszcz i chwilę smażymy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz