wtorek, 22 maja 2012

Ayran wg Buni


Napój z kuchni tureckiej. Oczywiście wersja domowa tego napoju - czyli jogurt grecki, a woda polska .Ale nie będę się upierać przy oryginalności produktów - ważny jest efekt końcowy. Pomysł na zbliżające się upały fantastyczny.

Czas : 5 minut
Składniki:
1/2 szklanki gęstego jogurtu ( w moim przypadku greckiego)
1 szklanka bardzo zimnej wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
Włożyć do miseczki jogurt. Wlać wodę . Dodać szczyptę soli i dobrze roztrzepać by składniki sie wymieszały . Przelać do szklaneczek lub kieliszków . 
Natychmiast podawać .
Dekorować ziołami - ja podałam gałązkę koperku bo to mi pasowało do polskiej wersji ayran'u.
* przygotowywać bezpośrednio przed podaniem
** w oryginale nie ma wody mineralnej gazowanej a po prostu zwykła bardzo zimna woda ( najlepiej źródlana )

Brak komentarzy: