Inna
wersja Kugelisu wg Piotra . Bez boczku bo podajemy ją z sosem gulaszowym .
Czas
: 2 godziny
Składniki
:
1,5
kg ziemniaków
2
jajka
2
średnie cebule
5
łyżek oleju
2
łyżki mąki pszennej
1
łyżeczka sól
1/2 pieprzu
mielonego
1/4 szklanki
słodkiej śmietanki 18 %
1/2
łyżki masła do posmarowania formy
bułka
tarta do wysypania formy
Ziemniaki
obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( małe oczka ) jak na placki ziemniaczane (
lub zmiksować w Rozdrabniaczu ) i odcisnąć
dość mocno wykładając na wyłożone dużą gazą sitko . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju ,wrzucić
drobno pokrojone cebule i zrumienić
.Lekko ostudzić .
Zmieszać
utarte ziemniaki z cebulą i tłuszczem od
smażenia , jajkami , pozostałym olejem śmietanką i mąką . Doprawić do smaku solą ,
pieprzem .
Foremkę
do pieczenia wysmarować masłem i wysypać tartą bułką - najładniej wygląda
upieczona w foremce do babki z ,, kominkiem ,, .
Rozgrzać
piekarnik do 200 * C . Wstawić babkę . Piec
ok 1 godzinę . Zmniejszyć temperaturę do
180 * C i piec dalej jeszcze 30.
.Sprawdzić
patyczkiem do ciasta .Z wierzchu ma się zrumienić . Wyjąć . Poczekać chwilę i
wyjąć .Pokroić na plastry .
Do
babki podałam sos gulaszowy . Ale można podawać z grzybowym ,lub z kwaśną
śmietaną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz