sobota, 9 czerwca 2012

Botwinka na rosole


Zaczął się sezon na botwinkę .



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 ćwiartka kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 małego selera
¼ pora
1 pęczek botwinki
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
½ pęczka koperku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
4 średniej wielkości ziemniaki ( najlepiej młode )
pieprz mielony
½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
barszcz czerwony w płynie lub w proszku ( lub sok z cytryny )
3 szklanki wody
sól
3 jajka na twardo

Obrać warzywa ( marchew pokroić w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, por  i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą  i mielonym pieprzem .  Podawać dodając do każdego talerza jajko na twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku.
Spotkałam się z dodaniem w ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję .

Z mięsa i warzyw wyjętych z zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do zupy.

Brak komentarzy: