wtorek, 12 czerwca 2012

Chłodnik z botwinką


Doskonały akurat na upały .



Czas : 30 minut + 2 godziny w lodówce

Składniki ;

1 pęczek botwinki ( ja używam wszystkich malutkich buraczków , wszystkich łodyżek i
                                  tylko 1/3 liści )
2 średniej wielkości ogórki
1 pęczek rzodkiewki
½ pęczka szczypiorku
1/3 pęczka ( dużego ) kopru
4 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 duży jogurt gęsty
1 mała śmietana kwaśna
¾ szklanki wody
sól
pieprz mielony
barszcz czerwony w proszku ( ja używam Winiar )
cukier

Botwinkę umyć i drobno pokroić( buraczki utrzeć na grubej tarce jarzynowej ) .Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim botwinkę przez 5 minut mieszając .Zalać wodą i gotować 15 minut na małym gazie. Ostudzić .
Na grubej tarce jarzynowej utrzeć rzodkiewki, ogórki ( ze ściętymi końcami , nie obranymi ) .Pokroić drobno szczypiorek i koper.
Ugotować na twardo jajka, ostudzić , obrać , pokroić w ósemki.
Wymieszać śmietanę , jogurt, ugotowaną botwinkę ( razem z wodą w której się gotowała ), szczypior, koper, rzodkiewkę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem, cukrem , barszczem czerwonym w proszku .
Wstawić do lodówki i mocno schłodzić .

Podawać w miseczkach wkładając do nich kawałki jajek . Osobno podać ugotowane  okraszone smażoną wędzonką i posypane koprem ziemniaki gorące ziemniaczki.

Brak komentarzy: