wtorek, 19 czerwca 2012

Sztukamięs ( wieprzowy) w paski


Kiedy uda mi się kupić wyjątkowo ładny kawałek mięsa od szynki korci mnie na robienie z niego wszelkich odmian gotowanej szynki w sosach .Takie mięso ma tylko jedną wadę - jest moim zdaniem mało dekoracyjne .Postanowiłam temu zaradzić . Wymyśliłam metodę ,,kanapek z wkładką " .





Czas : 1,5 godziny

Składniki:

0,5 kg bardzo chudego mięsa od szynki
3 marchewki
kawałek selera
kawałek korzenia pietruszki lub gałązki naci pietruszki
1/3 pora ( biała część )
1/2 cebuli
1 mała gałązka maggi ogrodowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
4 szklanki wody

Obrać warzywa . Marchew, por i cebulę przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły ( wytworzy się naturalny karmel).


Mięso umyć i dokładnie oczyścić z wszelkich błonek. Natkę pietruszki i gałązkę maggi złożyć w pęczek i zawiązać nicią .Warzywa ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli . Zagotować . Do wrzącej wody włożyć mięso ( tak by pory mięsa się zamknęły i mięso pozostało soczyste ). Doprowadzić ponownie  do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę .



Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygło ( mięso , marchew, seler , korzeń pietruszki i por ).
Marchewkę 1 sztukę rozgnieść widelcem na ciapkę i delikatnie posolić .
Przygotować dowolny sos ( np. koperkowy, cytrynowy  lub chrzanowy ) na bazie wywaru .Albo rozpuścić na małej patelni 3 łyżki masła - lekko je zrumienić i wlać do niego kilka łyżek wywaru i tym polewać potem mięso ( bardzo fajnie smakuje ).
Mięso rozwinąć -nacinać w cienkie plastry nie docinając do końca tak by kawałek się nie rozpadł . W co drugie nacięcie nałożyć porcje gotowanej marchewki . 


Pociąć mięso na kromki docinając wolne nacięcia do końca .
Podawać z ziemniakami , sosem ( lub masłem z wywarem ) i warzywami z wywaru.

1 komentarz:

gruba jadzia pisze...

Bardzo lubię gotowane mięso. Właściwie, to może dzisiaj na obiad będzie :)