sobota, 21 lipca 2012

Niby giuwecz wersja 4



Co jakiś czas nachodzi mnie na taki garnek pełen warzyw .Nie ma mowy by trzymać się ściśle przepisu bo nie o to chodzi . Tu różnorodność decyduje o smaku . Giuwecz to taka bułgarska duszonka jednogarnkowa , której odmian nie sposób wymienić. Jest giuwecz  tracki  , guszański, dobrudżański .Jest też domowy czyli Buniowy . 


Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
1 kiełbasa śląska
1 czerwona papryka
4 ziemniaki
1 mała cukinia
1 duża marchewka
1/8 małej kapusty pekińskiej ( część od głąba )
2 pomidory
1 średni ogórek gruntowy
garstka fasolki szparagowej żółtej
2 duże  cebule
1/2  pory
4 szklanki bulionu drobiowego
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
szczypta cukru do smaku
pieprz mielony do smaku
papryka mielona do smaku
2 łyżeczki kminku
koncentrat pomidorowy do smaku
ostra pasta paprykowa do smaku
czubrica ( czerwona i zielona ) do smaku
1 szklanka pokrojonych ziół ( koper, natka pietruszki, bazylia , tymianek, rozmaryn, )

Pierś z kurczaka umyć , osuszyć i pokroić w wąskie paseczki  . Posypać przyprawami ( papryka, sól, pieprz , czubrica, kminek ) . Wymieszać . Na patelni rozgrzać kilka łyżek  oleju i podsmażyć na nim na  rumiano mięso .Dosypać pokrojoną w ,,piórka" cebulę i doprowadzić by się zeszkliła.


Warzywa - umyć i pokroić :
-kapustę usiekać w paski ( nie za cienkie)
-ziemniaki w pół plasterki
-paprykę w paski
- pomidor w grubą kostkę
-ogórek w plasterki
-marchew w talarki
-por w pół plasterki
-fasolkę na 3 kawałki

Włożyć do dużego garnka wszystkie warzywa  . Dołożyć mięso z cebulą i pokrojoną w pół plasterki kiełbasę.

Przesypywać ziołami . Zalać bulionem .Wlać pozostały olej . Dusić przykryte ok. 1,5 godziny na bardzo małym gazie . Płyn powinien się zgotować o połowę .Wymieszać.
Doprawić koncentratem ,pastą paprykową ,  przyprawami , szczyptą cukru .

1 komentarz:

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Bardzo mi się podoba! Kto wie, może wymyślę swoją wersję?!
Pozdrawiam Cię:)