czwartek, 19 lipca 2012

Sznycelki drobiowe z nutą kokosową


Często używam mleczka kokosowego zamiast śmietanki. A ostatnio odkryłam ,,proszek kokosowy " tzn. ,,Mleczko kokosowe w proszku ". Fantastyczna sprawa i do deserów i do dań np. z kuchni tajskiej .Dziś wypróbowuję co będzie jeśli potraktuje je jako część panierki do sznycli z piersi kurczaka .




Czas :30 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 jajko
mleczko kokosowe w proszku
bułka tarta
sól
pieprz cytrynowy
3-4 listki Kafiru
2 łyżki masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
1/4 szklanki wody
natka pietruszki ( gdyby była melisa to melisą )
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Pierś kurczaka pociąć na 5 małych kawałków. Rozklepać je przez folie spożywczą na malutkie sznycelki . Posypać pieprzem cytrynowym i posolić. 


Jajko wbić na talerzyk i roztrzepać dokładnie .Wsypać na talerzyki mleko kokosowe w proszku i bułkę tartą .
Panierować sznycelki w mleku kokosowym - jajku-bułce tartej .


Na patelni rozgrzać masło z olejem - wrzucić listki Kafiru . Smażyć sznycelki na rumiano. 


Przełożyć do rondelka razem z tłuszczem ze smażenia i listkami Kafiru .Podlać wodą i dusić na bardzo małym gazie kilka minut . Posypać w ostatnim momencie natką pietruszki i skropić odrobiną soku z cytryny .


1 komentarz:

Monika - Twoja Asystentka pisze...

w mleku kokosowym jeszcze nie robiłam ale panierkę z kokosowych wiórków ubóstwiam.
Pozdrawiam
Monika

ciekawa patelnia